Kolmården Delfinshow

Lagom till säsongens öppnande våren 2013 lanserade Kolmården en ny show i delfinariet. En ny dekor med bland annat en 33m bred videoduk för rörliga bakgrunder sattes upp och hela showen styrs från ett helt nytt kontrollrum bakom läktaren. Detta innebar att de traditionella bollarna som hissas ner från taket behövde automatiseras.

Tidigare sköttes detta manuellt från en plats bakom kulisserna vilket gjorde det svårt att få flyt och precision i rörelserna. Hastighet var också en faktor då snabba byten av bollarna och deras positioner var av stor vikt. Lösningen blev linspel. För optimal prestanda utrustades motorerna med frekvensomvandlare vilket bland annat gör att start och stopp sker helt ryckfritt. Detta gör att bollarna inte kommer i ofrivillig gungning när de sänks ner från taket utan stannar i rätt position även när hastigheten är hög. Lyfthastighet och riktning kontrolleras från kontrollrummets ljusbord och styrs via DMX med 4 kanaler per lyftmotor. Lyfthastigheten är steglös från 0 upp till ca 1.1m/sekund (65m/min) Den goda precisionen gör att bollarnas position kan väljas från kontrollrummet genom att tidsbestämma lyftrörelsen.

Inbyggda gränslägen i motorn bestämmer maximal övre- och nedre gräns och skulle dessa falla ur funktion så finns nödgränser som utlöser larm i frekvensomvandlaren och stoppar motorn. En kontakt känner även av dragkraften i lyftlinan och stoppar motorn om kraften blir för stor, till exempel om en boll skulle fastna i något på vägen upp.

För att skydda utrustningen mot den fuktiga och salthaltiga miljön byggdes varje maskineri in i väggskåp med IP66-klassning.Skåpets storlek är 800 x 400 x 300mm och rymmer hela luftmaskineriet inklusive styrning. Skåpet kraftmatas med enfas 220V och är utrustat med DMX in/ut.